Dlaczego warto wybrać Macbook Air?
Lipiec 2, 2018

Przetwórstwo owoców i warzyw

Wśród licznych produktów żywnościowych na czoło wysuwają się warzywa i owoce. Są to rośliny bardzo odżywcze, a tym samym wartościowe dla organizmu człowieka. Zarówno jedne, jak i drugie są bogatym źródłem witamin i minerałów. Dlatego w kuchni mają zastosowanie zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Dzięki tym roślinom może rozwijać się przetwórstwo owoców i przetwórstwo warzyw. Warzywa często określamy mianem jarzyn. Nieważne jak je nazywamy wszystkie stanowią zdrowy pokarm i są lekarstwem dla organizmu człowieka, gdyż posiadają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną. Warzywa są najczęściej roślinami jednorocznymi, lecz mogą być także dwuletnie lub wieloletnie. W warzywach do konsumpcji nadaje się cześć podziemna, część nadziemna lub całość rośliny. Warzywa są również źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. Najbardziej wartościowe dla organizmu są te spożywane na surowo. Lecz po obróbce cieplnej także są wartościowe, byle tylko ich nie smażyć. Bo wtedy tracą wiele zalet i na dodatek zyskują dużo kalorii. W Polsce spożywa się około pięćdziesięciu gatunków warzyw. Lecz na świecie jest ich pięć razy więcej. Przetwórstwo owoców, to drugi po warzywach najważniejszy segment przetwórstwa. Owoce są częściami drzew i krzewów. Owoce najczęściej pozyskiwane są z sadów, z plantacji lub ze stanowisk naturalnych. Najbardziej znane rodzime owoce to jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, morele, morwy, orzechy, maliny, porzeczki, agrest, winogron, truskawki, borówki, aronia, jeżyna, pigwa, żurawina, jagody leśne. Owoce są podobnie jak warzywa bardzo cenne dla ludzkiego organizmu. Zawierają wiele wartości odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce nie są też zbyt kaloryczne co stanowi dobrą wiadomość dla osób dbających o linię. W skład owoców wchodzi witamina C, A, E, B, sole mineralne i błonnik. Ponadto zarówno warzywa, jaki i owoce wspomagają odporność organizmu, dbają o zdrowy wygląd skóry, włosów, paznokci, zębów oraz zdrowie układu pokarmowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *